Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai rizling (1) Rajnai Rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Borkurzus-2012. tavaszi félév - Gregorián Pince - Szent György-hegy

2012.05.17. 12:39 :: maceráció

 gregorian_sor2hatter_1.jpg

 

Tegnap este Borkurzuson, lehetőségünk nyílt megismerkedni a szent györgy-hegyi Gregorián pincével.  Osztás Zoltán borász, hihetetlen hévvel és lelkesedéssel beszélt a borairól, és nagyon szimpatikus módon, többször szorgalmazta, a nagyérdemű adjon visszajelzéseit a nedűről.

Az ő szavaival élve "1995 óta pincészkednek", egy régen a Pannonhalmi Apátság által birtokolt területen. Kizárólag reduktív módon "borítanak (1)". Kóstolhattunk két jó ivású rajnai rizlinget 2008-ból és 2009-ból, illetve egy tartalmas szürkebarátot is, amiben jól érezhetőek voltak a szent györgy-hegyi ásványok is. Marketinges szemmel azért azt muszáj vagyok megjegyezni, hogy a címkén kedélyesen sörös korsóval mosolygó barátnak talán volna egy kellemesebb hely, és így az üveg borítása szerzetes mentes újragondolásra kerülhetne.

Mindenképpen visszalátogatok egy jó beszélgetésre és degusztálásra a borfesztivál alatt.

"Végül a Badacsonyi és a Szentgyörgyhegyi. Mind a kettő hímbor, éspedig minden fajtájában az. A férfilény minden árnyalata megvan benne, az önmagában gyönyörködő Nárcisszusztól az aszkétáig, és a királyi előkelőségtől a bohémségig. Nagy szó. Mert mind-egyik hegy egész kozmosz. Valamennyi fajta megterem itt, a rajnai és olasz rizlingtől kezdve az aszúkig. A nagy híres fajták a szürkebarát és a kéknyelű." /Hamvas Béla/


(1) borít: Egy igazán impozáns sorral bíró baráti furmint kóstolón elmélkedtünk a harmadik és negyedik tétel között, hogy a "termelte" helyett milyen méltóbb szót lehetne találni a bor készítésére. Akkor született a "borította", mint borrá tette. Nekem megtetszett.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Rajnai Rizling Gregorián Pince Szent György-hegy Borkurzus Borít Címke Szürkebarát

A bejegyzés trackback címe:

https://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr604521565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása