Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai rizling (1) Rajnai Rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hogy is van ez? – Palackzárás 1.

2012.05.29. 14:23 :: maceráció

Nélkülözhetetlen része a borfogyasztásnak a rituális beteker-kipukkant mozdulatsor? Érdemes vállalni a TCA rémének fenyegetését? Olcsóbb a csavarzár? Milyen más alternatívák vannak a hagyományos parafa rudacskán kívül? Egyáltalán hogyan is készül is készül ez a tradicionális záró eszköz, melyhez oly sokan ragaszkodnak? És még megannyi kérdés, amely előbb utóbb minden borbarátban felmerül.

Nézzünk hát a kapszula alá!

 A több részesnek ígérkező kutakodás első fejezete:

Hol volt hol nem volt,  a parafa

A matéria

A parafát a paratölgy (Quercus suber L) kérgéből állítják elő. A különleges tulajdonságokkal bíró növény a mediterrán területeken honos, legfőképp Portugáliában, ahol a 730 000 hektár paratölgy erdő található. A fa 150-200 évig él, és hihetetlenül jó regenerációs képessége van, hiszen ezalatt körülbelül tizenhatszor, 9-10 évenként, teljesen lehántják a kérgét.

A parafa sokoldalúan felhasználható anyag különleges tulajdonságainak köszönhetően, ugyanis nagyon könnyű, áthatolhatatlan a gázok és a víz számára, remek hő- és hangszigetelő, kopásálló, elasztikus, újrahasznosítható és nem gyúlékony.

A parafa szerkezetét Robert Hooke vizsgálta először, a 17. században. Érdekesség, hogy az anyagról készített metszeteit vizsgálva, annak méhsejt szerű felépítését látva alkotta meg a sejt – cellula szót. No, de lényeg, hogy a parafa anyaga tulajdonképpen 5-6 szögletű sejtekből áll, amelyeket gázok töltenek ki.

cork-structure.jpgKép: A parafa

Általános kémiai összetétele:

  • 45 % szuberin: a sejtfal fő alkotóeleme, ez biztosítja a rugalmasságot
  • 27 % lignin:  a növény növekedése során a sejtfalban rakódik le és annak szilárdságát növeli
  • 12 % poliszacharidok: a sejtfal struktúrájának kialakítását segítő vegyületek
  • 6 % tanninok: keserű ízű, növényi eredetű polifenolok, amik összekötik és kicsapják a fehérjéket
  • 5% ceroidok: hidrofób elemek, amelyeknek fontos szerepe van abban, hogy a dugó sem a gázt sem a vizet nem ereszti át
  • 4% ásványi anyagok, víz, glycerin, stb.

 

A teve a tű fokán

Miután felocsúdtunk a sok összetevő  részletes ismertetése okozta sokkból, kanyarodjunk a lényeg felé: kinek is pattant ki a fejéből az isteni szikra, miszerint egy paratölgy kéreg csíkot kellene az annál jóval szűkebb edény nyakába tuszkolni?

Már az ókori az egyiptomiak, és később a rómaiak is használtak parafadugókat edények, amforák zárására. A palack nyakába, azonban csupán a 17. században, Dom Périnyon bencés szerzetes ötlete nyomán került. A Champagne kultúra emblematikus figurája ugyanis, elégedetlen volt a kúp alakú keményfa dugókkal, hiszen azok sem a széndioxidot nem tudták bent tartani,  sem az ecetesedésnek nem szabtak különösebb gátat. (Állítólag spanyol barátoktól csente ezt az ötletet, akik kulacsukat zárták parafadugókkal.) A találmány olyannyira bevált, hogy hamarosan tömegével ugráltak a kis parafa hengerek az üvegek nyílásaiba. A teljesség kedvéért meg kell említenem, hogy nem volt zökkenőmentes a folyamat, hiszen a kezdetekben még sok palack felrobbant Hautvillers pincéiben az erjedéskor a keletkező széndioxidtól, de a furfangos atya, erősebb üvegeket rendelt, ezzel vastag betűkkel belevésve magát a mind a pezsgő-, mind a borkultúra történetébe.

A parafa dugó gyártása

I. A paratölgy kérgének lehántolása:

Ezt először a paratölgy 25 éves kora körül lehet elvégezni.

1.jpg Kép: Nemrég leszüretelt fa (a vöröses barna rész)
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part1.htm  )

2.jpgKép: A lehátolt részre felírják a szüret dátumát, mivel legközelebb kilenc év múlva lehet majd újabb réteget leválasztani(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part1.htm  )

2. Stabilizáció:

Szétválogatják a parafarétegeket a minőségük és a felhasználási mód szerint. Minimum fél évre magára hagyják, hogy az időjárás viszontagságai „megedzék”. Ezalatt a polifenolok oxidálódnak, és stabilizálódik a parafa szerkezete. Fontos azonban, hogy ezalatt a kéreg darabok ne érintkezzenek a földdel és ne fertőződhessenek el.

 3.jpgKép: Lehántolt paratölgy kéreg felhalmozva
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part1.htm  )


3.Kifőzés:

Korábban a kifőzés során sok fertőzés jelent meg, hiszen ugyanazt a vizet használták fel újra és újra, ma már azonban víz tisztító rendszerrel küszöbölik ki ezt a kockázatot. Ez a kezelés megtisztítja a kéreg darabokat, növeli a rugalmasságát és a vastagságát egyaránt.

4.jpgKép: Kifőzés
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part1.htm  )

4. Csíkokra vágás, és kiszúrás

Három hétig szárítják és pihentetik, majd csíkokra vágják a kéreg darabokat, és egy speciális eszközzel, kivágják, illetve kiszúrják a dugókat.

5.jpgKép: Dugó kiszúrás
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part2.htm )

6.jpgKép: Kimaradó darabokat agglomerált dugók, vagy más termékek gyártásához használják
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part2.htm

5. A dugókat osztályozzák és válogatják

 7.jpgKép: Gépi válogatás
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part2.htm )

8.jpg Kép: Kézi válogatás 
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part3.htm )

6. A dugók kezelése

Mosás és fertőtlenítés következik. Hidrogén-peroxidos mosást, mikrohullámos kezelést, esetleg ózont használnak. Szárítás segítségével beállítják a dugók végleges nedvességtartalmát. Néhány esetben bevonják parafaporral, az apró felületi repedéseket elfedésére, és a záróképesség tovább fokozására. Egy külső réteget húznak a dugóra paraffinból, viaszból vagy szilikonból a könnyebb palackozás és kidugózás érdekében. Az így kezelt dugóknál olyan kicsi az oxigén-áteresztés, hogy a tárolás alatti oxidáció veszélye nem áll fenn.

+1: Az agglomerált dugó készítése

 10.jpgKép: parafa forgácsból préselt hengerek
(forrás:http://www.wineanorak.com/corks_part3.htm )


Egyelőre itt a vége fuss el véle, de hamarosan kutakodok tovább!

 

 

Források:
http://www.utisugo.hu/bortura/a-parafadugo-tortenete-77088.html
http://www.pincefalvak.hu/tema/94-parafarol
http://www.realcork.org/pdf

http://eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/biologia/molbio/node2.htm
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tannin
http://www.wineanorak.com/corks_part1.htm

 

Szólj hozzá!

Címkék: Parafa Dugó Agglomerált Palackzárás

A bejegyzés trackback címe:

https://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr424552751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása