Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai rizling (1) Rajnai Rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

november 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Borkolesz 2012. őszi félév - Maurer Oszkár - „A jó bor ott kezdődik, hogy csupa-csupa jó embereket vonz.”

2012.11.15. 10:08 :: maceráció

Szegedi bortanodánk vendége Maurer Oszkár volt. Meg sem kísérlem visszaadni az élményt. Meghökkentően őszinte, tiszta szívű, elhivatott ember, akit élmény hallgatni. A borok pedig… csak annyit mondanék, hogy minden magára valamit adó hazai borisszának kötelező tapasztalat. Nem csak azért mert egyedi élményt nyújtanak, hanem mert segítségükkel a hagyományos magyar borkultúra gyökereibe nyerhetünk egy rövid betekintést. Tudnivaló ugyanis, hogy a Szerémség, múlt század eleji elszakítása előtt, a magyar borkészítés egyik legismertebb és legelismertebb borvidéke volt, nem csupán Kárpát-medence szerte, hanem az Óperencán túl is.

/A Magyar konyha készített nemrégiben egy interjút Maurer Oszkárral. Ide kattintva olvasható./

Oszkár3.jpg

Az este kadarka tapasztalásait osztanám meg veletek, "ízorgia" jeligére:

Dél-csongrádi Kadarka (Hajdújárás, Cseresznyés dűlő) 2012

Csecsemő korában kóstoltuk, ennek ellenére nagyon erős kezdésnek bizonyult. Meglehetősen sűrű, szép lecsorgású tétel. Kitöltés után első szippantásra karamellt éreztem, nem azt az égetett fajtát, hanem azt amikor éppen csak felolvasztja az ember a cukrot. Pörgettem-pörgettem, és nini ott az eperlekvár. Ízben is hozza ezt a két jegyet, amihez meggyes-cseresznyésség is társul, diszkrét fűszerességgel megkoronázva. A korty végén még ott figyel egy kis sós kesernye. Kellemes savak, egy kevés, most még enyhén nyers tannin. Pár hónap és egy jól fésült, kerek, nagyon fajtajelleges kadarkát üdvözölhetünk személyében.

Dél csongrádi Kadarka (Nosza, 1880-as(!) telepítés) 2011

Meggyes, cseresznyés, lekváros illat, itt is egy leheletnyi karamellel. Telt, kerek korty, gyümölcsökkel, élénk fűszerességgel, nem túl sok, de annál selymesebb tanninnal, klassz savakkal. Egy kis sherrys hangulat. Tartalmas, sűrű, jól iható. Szuper. /Nekem személy szerint ez volt a kedvencem. Harmónikus, fajta jelleges, érdekes, összetett./

Kadarka Siller (Karlóca, Krisztus dűlő) 2012

45 órát töltött héjon. Sűrű málnaszörpös szín. Az illatán nagyon sokat agyaltam. Jó érett földieper, addig rendben is vagyunk, de volt ott még valami. Zeller? Talán. Liebling Bortékásom és egy mosolygós kurzus Hallgató arról győzködtek, hogy fekete ribizli levél. Na majd szagolgatjuk még, hogy dűlőre jussunk. Cseresznyés,málnaszörpös íz, kis fanyar sósság ebben is van, jól áll neki. A korty vége egy cseppet citrusos. ("Mit iszunk jövő nyáron" kategóriában biztos befutónak tűnik.)

Szerémi Kadarka (Karlóca Nagy- Krisztus dűlő) 2011

Bordó, egy pöttyet barnás árnyalatú szín. Sherrys ,meggyes, lekváros illat, enyhe pörköltesség. A korty jó ivású, kerek, meggy lekváros,enyhe fűszeresség, szép tanninok. Kicsit külön él az alkohol.

Kadarka Főbor(?) 2010

Elnézéseteket kérem, kedves Böngészők, de az elnevezésben bizonytalan vagyok. Oszkár volt olyan kedves, és a sor végére bónuszként hozta ezt a tételt, így a pontos nevével nem vagyok tisztában. Ami bizonyos, hogy aszúnak indult, aztán 1,5 éves erjedéssel száraz lett. Az értelmezéséhez, azt hiszem hosszabb elmélkedés szükséges. Elég tömény, konyakos illat, mézes jegyekkel. A korty határozottan gyógynövényes, gyógyszeres. Mindenképpen érdekes, nem sokszor kóstol kadarkát ilyen formában az ember, tanácstalanságom ily módon talán értető, de igyekszem majd további ismereteket szerezni a tételről ;)

Summa summarum szerelemes lettem a szerémségi Kadarkába. Ezúton is köszönet az élményért Oszkárnak, aki elmondása szerint, sűrű, komoly szerkezettel bíró, de jól iható borokat igyekszik készíteni. A kóstoltak alapján ebben egy szemernyi hiba sincs. :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr634908103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

2SY 2012.11.15. 14:45:13

Kadarka, az igen! Kár, hogy nem voltam ott.