Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai rizling (1) Rajnai Rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

november 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Csak egy liter kadarka kell, hogy az ember ne törődjön semmivel

2013.02.21. 14:43 :: maceráció

A 2013-as év nyitányául (egyúttal BÚÉK minden kedves onlány-nak és -fiúnak) egy tekintélyes hosszússágú sorral büszkélkedő kadarka kóstolóra gyűlt a szegedi publikum. Az est fényét külön emelte a kadarka készítés világának ikonikus alakja, Balla Géza, aki a fajtával kapcsolatos tapasztalait osztotta meg a nagyérdeművel.

Tehát kóstoltunk, kóstoltunk, kóstoltunk és végül de nem utolsó sorban megvitattunk (Több olyan szereplő is van amelyet már teszteltünk. Ezeknél, ha megengeditek, csak a friss felfedezéseimet osztanám meg veletek, a többi olvasható régebbi posztokban). Lássuk hát:

Szabó Zoltán Siller 2012

Siller létére meglehetősn halvány, málnaszörpös szín. Ribizlis, málnás illat minimális fűszerrel. Nem túl harsány, de a teljes kortyot végigkísérő savai kellemes, kerek érzetet eredményeznek. Biztos gyümölcsös alap, szép díszekkel. Könnyed és üdítő, inkább rosés stílus.

Lantos Kadarka 2011

Némileg oxidáltabbnak éreztem, mint anno, ami sherry jellegű illat formájában öltött testet. Ezzel egyidőben az élénk gyümölcsössége is tompult kicsit, ám a harmóniájából és a még mindig pajkos fűszerességéből ez egy fikarcnyit sem von le.

Tóth Ferenc (Eger) 2009

A színéből elsőre szembetűnik, hogy az idő vasfoga már nyomot hagyott rajta. Viszafogott illat, némi gyümölccsel és égetett cukorral. A korát a kortyban sem tudja véka alá rejteni sajnos, az egykori friss gyümölcsösséget már csak sejti a kóstoló, amivel pedig szemben találja magát az egy furcsa tannin szerkezet, és éles savkészlet. Látott ez szebb napokat is, ebben biztos vagyok.

Szabó Zoltán 2011

Élénk gyümölcsök, mézes kedvesség, sokszínű fűszeresség, egy lehelletnyi pikáns csípősséggel. Lecsengésben a kedvességet élénk savak váltják, ami könnyedséget kölcsönöz a bornak. Szép darab, talán egy árnyalatnyit kevesebb alkohollal el tudnám képzelni.

Planina 2011

Gyümölcsös, fűszeres kis égetett cukorral. Következetes korty, szép szerkezet, citrusos savak, kevés, lágy tannin. Az este egyik nagy találata.

Maurer Oszkár 1880 2011

Ő is régi ismerős már. Telt, öszetett, ásványos, harmónikus csoda.

Maurer Oszkár Szerémi Kadarka 2011

Szintén volt már hozzá szerencsém. Az akkoriakhoz képest még egy kicsit több oxidáltságot éreztem, és gyógynövényeket a kortyban.

Vesztergombi Kadarka 2009

Itt olvashatóak az élményeim, nem tapasztaltam változást.

Wunderlich Családi Pincészet Kadarka 2011

Sötét szín, aszalt gyümölcsök, túlérett meggy, szép test, gazdag tanninok, jó savak. Klassz vörösbor, de nem tudom kadarkaként értelmezni.

Balla Géza Harangos dűlő 2011

Aszalt meggy, áfonya, szép savak, klassz fűszeresség, kis sherry, tetszik a tannin készlet, de még nyersnek tűnik. Jó szerkezetű, összetett, izgalmas tétel.

Balla Géza Napos 2011

Csoda gyümölcsök, harmonikus illat, kerek korty, közepes test, kellemes fűszeresség, selymes,  integrált csersav.

Sokkal "készebbnek" érződik mint Harangosról származó barátja, de abban szerintem több a spiritusz, csak még szüksége van némi időre, hogy megmutassa ezt.

Abban megegyeztünk liebling Bortékás Barátommal, hogy stílus változás érezhető Géza borain. A korábbi szikárságot, kedvesség váltotta, aminek jó példája a kóstolt két tétel is. Szerintem nagyon szerethető az új módi :)

856296_4594843508773_1127204226_o.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Kadarka Siller Lantos Szabó Zoltán Remetebor Veszergonbi József Maurer Oszkár Wunderlich Planina Tóth Ferenc Balla Géza

A bejegyzés trackback címe:

http://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr345094480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.