Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai rizling (1) Rajnai Rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Szegedi borfeszt – Egy újabb adag

2012.06.04. 11:27 :: maceráció

 

 1. napirendi pont: Vörösborok az alföldről? Vörösborok Soltvadkertről!!!

Frittmann Cabernet Franc 2008

Lekváros, meggyes, aszalt szilvás, dohányos illat, borsos, hosszú korty.  Az alföldi borokban kételkedőknek kifejezetten ajánlatos!

Lantos Kékfrankos 2009

Nem ismételném magam. Az első napi jegyzetemből visszaolvasható, de megemlíteni mindenképpen szükségesnek éreztem, ezen szempontnál is!

Lantos Kadarka 2011

Könnyed gyümölcsösség, kellemes fűszerességgel. Azon kevés vörösborok egyike, melyet még a nyári melegben is szívesen kortyolgat az ember!

Lantos Hetes cuvée 2008

Ennél a tételnél volt szerencsém végigkövetni azt, amitől a bor olyan egyedi és csodálatra méltó ital: az élő anyag alakulását a palackban. A hetes életútja hihetetlen ívet járt be. Most éppen az aszalt gyümölcsök, jó érett meggy (tudjátok mikor már a szezon végén szeded le, és pihent is kicsit egy tálban), érett tanninok izgalmas játéka. Őszintén szólva engem a 2008-as Montenuovo-ra emlékeztet, érdekes volna összekóstolni.

Lantos Hit 2009

Buja illat! Nem tudok erre mást mondani, aki beleszagol érteni fogja. Érett, kerek, zamatos korty. Lehet rajta gondolkodni, vele gondolkodni, és visszagondolni sem lesz túl nehéz rá!

2. napirendi pont: a Vinotaurus


Mivel idén megkíméltek minket a hordón riszáló lánykáktól, és egyéb műsorszámoktól, odamerészkedtem a standhoz.  Na nem mintha prűd lennék, de nem feltételeztem, hogy az érdeklődő borissza kóstolási helyszíne ez. Meg kell mondanom, hogy pozitívan csalódtam. Egy igazán kellemes beszélgetés keretében kóstolhattam, egy igényesen összeállított sorból. Bár kicsit túl magasra voltak árazva a kóstoló adagok, pláne ismerve a borok polci árát.

Váli Luca Bora 2011

Budai Zöld és Ottonel Muskotály. Nem olyan régen kóstoltuk a 2010-es változatot, egy kedves barátom jóvoltából. Mind a kettő illatos, nőies (remélem egy nő szájából nem bántó a jelző) bor. A muskotály fűszeres, gyümölcsös, parfümös jellegéhez, jól passzolnak a Budai Zöld határozottabb savai. Érzésem szerint a 2010-esben a muskotály dominált, a 2011-esben pedig határozottabb a Budai zöld. Tipikusan az a bor, amit el mernék vinni bármilyen társaságba, hiszen minden ízlésvilág számára mutat valamit!

Váli Kéknyelű 2009

Imádom! A kéknyelű igazán alkalmas a badacsonyi ásványok megmutatására. Határozott férfias bor!
(Amit a szegedi német diákoknak Blue Penis fordítással töltögetett a Taurus csapata
:) )

O Feurnier Casablanca Sav. Blanc 2008

Zöldalmás, macskapisis illat, ízben a zöldesség uralkodik

3. napirendi pont: Chardonnay körkép


Maczkó Chardonnay 2011

Vaj, zöld alma, egy egész árnyalatnyi hordóval fűszerezve. A lecsengésben van egy kis füstös hangulat. Friss, kerek, jól iható. Nekem nagyon betalált!

Günzer Tamás Chardonnay 2011

Almás, vajas pirítós illat, szelíd savak, krémesség. Nagyon tetszett, ugyan még kicsit vadnak éreztem a fát, de ezen segít az idő.

Pócz Kokashegyi Chardonnay 2009

Nagyon kíváncsiak voltunk rá, hiszen a VINCE, Magyarország kontra világ meccsén, az egyik győztes hazai volt (Bourgogne Blanc Les Clous, 2009, Aubert et Pamela de Villaine-vel szemben). Kókuszos, gyömbéres, tölgyes illat. Nagy test, a chardonnay krémessége, mellett egyértelműen a fa uralja, minek okán két fős kóstoló brigádunkat megosztotta ez a tétel.

4. napirendi pont: Tokaj

Sírnivalóan kevés pince képviselteti magát hegyaljáról a Szegedi fesztiválon. Ám hagyjuk most a nyavajgást, nézzünk párat abból ami volt!


Hétszőlő Fordítás 2003


Hársmézes, gyümölcsös, propoliszos, méhviaszos illat, ízben citrusok, grapefruit, klassz savak.

Hétszőlő 5p aszú 2001

Birsalmasajtos illat egy kis kaporral, a viszonylag élénk savak és a citrusosság szép tartást ad neki.

Sauska Furmint 2011

Lendületes savak, friss gyümölcsösség. Pont az aminek szánták, egy üdítő alap furmint, ebből a típusból viszont számomra az egyik legszebb idén.


Sauska 6p aszú 2003

Nagyon sűrű, tömény anyag, mézes, fügés jegyekkel. Egy árnyalatnyi lendületet hiányoltam csupán.

Royal Dűlőválogatás Furmint 2010

Körtés, citrusos illat, gazdag korty, nem uralkodó, de határozott hordó.

Royal Szent Tamás Furmint 2010
Körte, citrom, hordó itt is, és végre ÁSVÁNYOK! Ez hiányzott eddig nekem… Nemrég tettünk látogatást Tokajban, ahol szerelmes lettem a különféle dűlők ásványaiba. Ez olyan egyedi és fantasztikus színt és változatosságot ad a borvidéknek, amit muszáj a zászlajára tűznie!

 Szusszanok egyet és jövök a következő adaggal. Utol kellene érnem magam végre!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr294564358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.