Olaszrizling kóstolóra gyűltünk, nem is oly rég.
Kvassay Olaszrizling 2011
Citrusos, szalmás, kissé mézes illat. Ízben is hasonló élményt nyújt, plusz megcsiklandoz egy kis bubi, aminek azonban elveszi az „élét” a lehelletnyi maradékcukor. Összeségében erre mondanám, hogy kedves bor.
Sabar Olaszrizling 2011
Kókuszos illat, ízben egy kis borsmentás (?) frissesség, gyümölcs, enyhe ásványosság. Van benne komplexitás, abszolút letisztult frissítő köntösben. Best buy
Trombitás olaszrizling 2010
Nagyon elegáns címke alól, élénk szalmasárga nedű csordogál a pohárba. Első szimatra barackot, egy kis virágosságot, és édeskés mazsolásságot éreztem, kis türelem és pörgetés hatására, előtörtek az ásványok és határozottan frissebbé vált az illat. Ízben inkább ez utóbbi benyomás dominál, roppanós, zamatos gyümölcsökkel, finoman beköszönő mineralitással és egy kis citrussal. Bármikor bármennyit.
Orsolya Hetedhét Olaszrizling 2009
Egyszerűen imádom az Orsolya designt. A kedvencem a Kettőezernyolc házasításé volt:
No de a tárgyra… citrusos, kicsit virágos illatában, még egy kis rozmaring is felsejlett. Ízben is ott sorakoztak a citrusok, kis keserűmandulával, és meglepő módon a korty végén egy gondolatnyi juharszirupos dologgal, amitől számomra kicsit ellustult a lezárás.
Szarka Gyula Kisangyalom Olaszrizling 2010
Sárgabarackos, kókuszos, enyhén dohányos illat. Ízben füstös benyomásom volt, nagyon szép ásványokkal, és egy nagyon kis cserességgel.
Györgykovács Imre Olaszrizling 2009
Virágos, mentás frissesség az orrban, nehéz-komoly-telt mineralitás, egy kis egres és keserűmandula a szájban.
Figula Sáfránykert 2009
Illatban barack, botritisz. Elegáns, egyenes, komplex ásványos bor, rengeteg fűszerrel, borsokkal, egy kis mézes „melegséggel” lezárva. Igazán remek darab, ámbátor nem valószínű, hogy vakon megmondtam volna, hogy olasz.
Orsolya Görbesoros 2009
Mézes, almás-barackos illat, egy kis fűszerességgel. Összetett korty sok fehér húsúval, krémességgel és egy kis édességgel. A végére még jutott egy kis pikánsan fűszeres slusszpoén. Van az egésznek egy chardonnay-s beütése, amitől függetlenül csudiszép, és szerintem, ha az idő kifésüli a néhány apró kócot ami még benne van, akkor még ennél is jobb anyag lesz.
Fekete Béla 2007
Komplex, telt, mély, minerális, érett gyümölcsös, zamatos, szép savszerkezetű, és nagyon hoszúúúúúúúúúúú. Részletezzem? Elemezgessem? Mondhatom én itt a fehér húsú gyümölcsöket, fűszereket, egy kis citrust és egrest, majd szájba véve a sokszínű ásványokat, a nagyon érett gyümölcsöket és jól fésült savakat, de már-már méltatlannak érzem, így felboncolni. Illatban, ízben egyaránt egy költemény. Kóstoljátok meg, és elmélkedjetek el rajta, és mellette.
A somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni./Hamvas Béla/
Mindezek után nevezhetjük-e lúzer fajtának az olaszrizlinget? Azt hiszem, hogy egy elég sok arcát mutató, több műfajban tehetséges lúzerről kell beszélnünk, aki több hazai területen is remekül érzi magát, és amihez ráadásul kis hazánk polgárait különös szeretet köti.És ez jól van így :)
„A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.“
/Márai Sándor/
Olaszrizling - Fröccs bor-e vagy