Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai Rizling (1) Rajnai rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olaszrizling - Fröccs bor-e vagy

2012.07.22. 20:08 :: maceráció

Olaszrizling kóstolóra gyűltünk, nem is oly rég.

Kvassay Olaszrizling 2011

Citrusos, szalmás, kissé mézes illat. Ízben is hasonló élményt nyújt, plusz megcsiklandoz egy kis bubi, aminek azonban elveszi az „élét” a lehelletnyi maradékcukor. Összeségében erre mondanám, hogy kedves bor.

Sabar Olaszrizling 2011

Kókuszos illat, ízben egy kis borsmentás (?) frissesség, gyümölcs, enyhe ásványosság. Van benne komplexitás, abszolút letisztult frissítő köntösben. Best buy

Trombitás olaszrizling 2010

Nagyon elegáns címke alól, élénk szalmasárga nedű csordogál a pohárba. Első szimatra barackot, egy kis virágosságot, és édeskés mazsolásságot éreztem, kis türelem és pörgetés hatására, előtörtek az ásványok és határozottan frissebbé vált az illat. Ízben inkább ez utóbbi benyomás dominál, roppanós, zamatos gyümölcsökkel, finoman beköszönő mineralitással és egy kis citrussal. Bármikor bármennyit.

Orsolya Hetedhét Olaszrizling 2009

Egyszerűen imádom az Orsolya designt. A kedvencem a Kettőezernyolc házasításé volt:

 orsolya_kettoezernyolc_2008-275x300.jpg

No de a tárgyra… citrusos, kicsit virágos illatában, még egy kis rozmaring is felsejlett. Ízben is ott sorakoztak a citrusok, kis keserűmandulával, és meglepő módon a korty végén egy gondolatnyi juharszirupos dologgal, amitől számomra kicsit ellustult a lezárás.

Szarka Gyula Kisangyalom Olaszrizling 2010

Sárgabarackos, kókuszos, enyhén dohányos illat. Ízben füstös benyomásom volt, nagyon szép ásványokkal, és egy nagyon kis cserességgel.  

Györgykovács Imre Olaszrizling 2009

Virágos, mentás frissesség az orrban, nehéz-komoly-telt mineralitás, egy kis egres és keserűmandula a szájban.

Figula Sáfránykert 2009

Illatban barack, botritisz. Elegáns, egyenes, komplex ásványos bor, rengeteg fűszerrel, borsokkal, egy kis mézes „melegséggel” lezárva. Igazán remek darab, ámbátor nem valószínű, hogy vakon megmondtam volna, hogy olasz.

Orsolya Görbesoros 2009

Mézes, almás-barackos illat, egy kis fűszerességgel. Összetett korty sok fehér húsúval, krémességgel és egy kis édességgel. A végére még jutott egy kis pikánsan fűszeres slusszpoén. Van az egésznek egy chardonnay-s beütése, amitől függetlenül csudiszép, és szerintem, ha az idő kifésüli a néhány apró kócot ami még benne van, akkor még ennél is jobb anyag lesz.

Fekete Béla 2007

Komplex, telt, mély, minerális, érett gyümölcsös, zamatos, szép savszerkezetű, és nagyon hoszúúúúúúúúúúú. Részletezzem? Elemezgessem? Mondhatom én itt a fehér húsú gyümölcsöket, fűszereket, egy kis citrust és egrest, majd szájba véve a sokszínű ásványokat, a nagyon érett gyümölcsöket és jól fésült savakat, de már-már méltatlannak érzem, így felboncolni. Illatban, ízben egyaránt egy költemény. Kóstoljátok meg, és elmélkedjetek el rajta, és mellette.

A somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni./Hamvas Béla/

Mindezek után nevezhetjük-e lúzer fajtának az olaszrizlinget? Azt hiszem, hogy egy elég sok arcát mutató, több műfajban tehetséges lúzerről kell beszélnünk, aki több hazai területen is remekül érzi magát, és amihez ráadásul kis hazánk polgárait különös szeretet köti.És ez jól van így :)

„A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.“
/Márai Sándor/

Olaszrizling - Fröccs bor-e vagy

Szólj hozzá!

Címkék: Orsolya Olaszrizling Fekete Béla Figula Trombitás Kvassay Sabar Szarka Gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr864671560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása