Maceráció

"Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is." Márai Sándor

Közösségi szellem

Friss topikok

Címkék

2012 (2) Agglomerált (1) Anonym (1) Badacsony (1) Balla Géza (1) Béla Borászat (1) Borfesztivál (1) Borhőmérő (1) Borít (1) Borkolesz (1) Borkolesz–2012.tavaszi félév-Anonym pince avagy Áron-a Család-és a borok elválaszthatatlan hármasa (1) Borkurzus (2) Charle Baudelaire (1) Címke (3) Cognac (1) Cserszegi Fűszeres (2) Csutorás (1) Design (3) Doboz (1) Dugó (1) Dűne (1) Eger (1) Érdekesség (2) Étel (1) Etyek (1) Ezerjó (1) Fekete Béla (1) Figula (1) Főzés (1) Frittmann (1) Füst Milán (1) Gedeon (3) Gere Tamás és Zsolt (1) Gregorián Pince (1) Gyöngyözőbor (1) Habzóbor (1) Hamvas (1) Henessy (1) Hűtés (1) Iszokratész (1) Izrael (1) Izsák (2) Jate Bor Klub (1) (1) Juhfark (1) Kadarka (2) Kékfrankos (3) Kiss Attila (1) Koch (1) Korcsma (1) Kovács Nimród (1) Köveskál (1) Kvassay (1) Lantos (2) Lelovits (1) Maurer Oszkár (1) Merlot (1) Mészáros Pál (1) Olaszrizling (2) Orsolya (1) Palack (1) Palackzárás (1) Pálffy (1) Parafa (1) Parafadugó (1) Pezsgő (1) Philon (1) Pinot Noir (1) Planina (1) Platon (1) Plotinos (1) Pohár (1) Rajnai Rizling (1) Rajnai rizling (1) Remetebor (2) Rosé (1) Sabar (1) Sárfehér (1) Sauvignon Blanc (1) Shyraz (1) Sík Sándor (1) Siller (2) Simone Weil (1) Soltvadkert (4) Sör (1) Syrah (1) Szabó Zoltán (1) Szárított Paradicsom (1) Szarka Gyula (1) Szászi Endre (1) Szeged (1) Szekszárd (2) Szent György-hegy (1) Szent István (1) Szép (1) Szürkebarát (2) Takler (1) Tóth Ferenc (1) Trombitás (1) Vár (1) Veszergonbi József (1) Vesztergombi József (1) Vicarius (1) Villány (2) Wunderlich (1) Zonin (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hogy is van ez? - Palackzárás 3.

2012.10.04. 17:08 :: maceráció

Tovább kutakodtam palackzárás témában. Mitévő lehet a borász ember, ha nem „mezei" parafadugóval kívánja üvegben tartani a bort?

Nézzük, csak…

A parafadugók legközelebbi rokonai

Cortex

Egy hagyományos parafa pezsgődugóra applikálnak egy szilikon lapot, így próbálván megvédeni a bort, a dugóban esetlegesen kialakuló TCA-tól.

ProCork

A nyers parafadugó mindkét felére helyeznek egy-egy fényes, de alig látható membránt. A membrán 5 rétegből áll:

1.)    hidrofil réteg

2.)    oleofil réteg

3.)    nedvesség tartó réteg: csökkenti a nedvesség átvitelt, így kevesebb dugó törést és hosszabb dugó élettartamot eredményez

4.)    mikrooxidáció szabályozó réteg: csökkenti az oxigén átengedést

5.)    TCA elleni védőréteg: megakadályozza a dugóban esetlegesen megjelenő TCA, borba jutását

 procork.jpg 

 Metacork

A hagyományos parafadugó és a csavarzár szerelemgyereke. Legnagyobb előnyei, hogy nincs szükség dugóhúzóra a felbontásához, csekély az esély a dugó törésre, és a dugó eltávolítása után, a kupakkal visszazárható a palack, azonban nem nyújt plusz védelmet a dugóhiba ellen.

 metacork.jpg

 A dugó formátumát még őrző megoldások

 

Szintetikus dugó:

A szintetikus dugók különféle műanyagokból készülnek. Két típusát különböztetjük meg:

  • Fröccsöntött: műanyag öntvényből, szeleteléssel készítik (pl. Aegis, Auscork, Betacorque, Supremecorq, Integra cégek dugói)
    supreme.gif
  • Extrudált: a dugó belseje habosított műanyagból áll, amit kívülről egy hőkezeléses eljárással, befednek egy köpennyel. (pl. ECORC, Nomacork, Neocork, NuKork dugói)
    nomacorc.jpg

Pro:

  • Megmarad a rituális, beleteker-kippukant mozdulatsor
  • Marketing szempontból is üdvös, hiszen logó, elérhetőség, bármiféle ákombákom felpingálható rá
  • TCA

Kontra:

  • Egyesek szerint műanyag íze lesz az így lezárt boroknak
  • Más források szerint pedig, a műanyag dugó felületén történő abszorpció módosítja a bor aromaprofilját
    (ezek közül egyikre sem találtam minden kétséget kizáró bizonyítást)

 

 

Nomacork dugók: Koextrudálási eljárás

„A szabadalmaztatott koextrudálási eljárás két lépésből áll. Először a nyersanyagok összekeverése, olvasztása és extrudálása történik, hogy hosszú habosított hengert kapjunk megalkotva ezzel a lezáró magját. A második extrudálási folyamat során a belső szivacsos magra flexibilis külső héj kerül, mely a magas hőmérséklet hatására kötődik a maghoz. Az így kapott dugó „kígyót” hideg vízben stabilizálják mielőtt nagy sebességű vágógép a megfelelő dugóhosszúságot levágja.” (forrás: Nomacork.hu)

AS-Elite

Az Adea Seal szintetikus dugója három részből áll: a belseje hőre lágyuló rugalmas műanyag, aminek szilárdságát egy polipropilén összetevő adja. Egy „pajzsnak” nevezett rész fedi a dugó alját, ez érintkezik a borral. A dugó minden része megfelel az élelmiszer ipari előírásoknak, de ez kis „kupak” kiemelt figyelmet kapott, kémiai semlegesség szempontjából. A belső vázat egy további műanyag réteg fedi, ami nagyon rugalmas, ennek a feladata, hogy kitöltse a palack nyakát. (Demeter Zoltán Birtok boraiban találkozhattunk ezzel régebben. Az említett tokaji borász egyébként is meglehetősen innovatív szelleműnek bizonyult palackzárás terén, ugyanis ma már sok borát üvegdugóval zárja, ami kis hazánkban még fehér hollónak számít.)

as-elite-wine-cork.jpg

További elmés találmányok

Csavarzár

screw_wine_0821.jpgÁltalában alumíniumból készülnek és valamilyen semleges műanyag borítást kapnak a belső felületükre. Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb.

Még folyik a vita, hogy milyen borok és mennyire hosszú távú érlelésére alkalmas a módszer. Egyesek szerint az oxigén hatékony kizárása miatt, az ez alatt tárolt borok megőrzik frissességüket és zamataikat, akár hosszú távon is. Más kísérletek (pl. 1970, Château Haut-Brion) szerint csupán az első tíz évben hatékony a módszer, mert utána a kupak belsejét fedő műanyag rideggé válik, és már nem tartja kívül az oxigént.

Pro:

  • Szinte tökéletesen zár
  • Állítva is tárolhatóak a palackok
  • Könnyen kibontható és visszazárható (pl. éttermek számára kifejezetten nagy előny)
  • Gyöngyöző vagy habzó borok esetében a harmadik pohárban is lesz még buborék. (mindenképpen hatékonyabbnak tűnik a kiskanalas módszernél)
  • TCA

Kontra:

  • A tökéletest megközelítő lezárás miatt nem megy végbe a mikrooxidáció
  • A dugóhúzás folyamata kimarad
  • A csavarzár meglehetősen sérülékeny (akár szállítás közben is baja eshet)
  • A legnagyobb probléma vele azonban, a fogyasztói megítélése, a vásárló ugyanis az olcsóságra asszociál róla.

Apró megjegyzés:

Abban ugye nincs vita, hogy rövid távon mindenképpen megfelel ez a lezárás.  A bornak nem esik baja tőle, ráadásul praktikus. És mennyire igényes is tud ez lenni kérem szépen:

sauska_tokajifurmint_2011_nagy.jpglegli_lugas_b.jpg75212_416461995039321_1371947597_n.jpgPannonhalmiRajnaiRizling2010.jpg

 

 

 

 

 

 

Koronazár

Pezsgőknél, gyöngyöző- és habzóboroknál leggyakrabban előforduló megoldás. Tudnivaló, hogy a pezsgő készítése során koronazárral van lezárva, azonban a degorzsálás után ezt parafadugóra cserélik. Manapság néhány készítő végső lezárásra is egy koronazárat alkalmaz, természetesen egy jobban kicicomázott változatot. Újszerű, modern, nagyon jól tud kinézni, és az így kilőtt szemek száma is jóval kevesebb,(TCA!!) de hátránya, hogy a pezsgő bontáshoz kapcsolódó ünnepélyes hangulatból, dobpergésből, fanfárokból sokat elvesz.

Mindent összevetve az alábbi Esterházy-ba beleszerettem a VINCE-n:

esterhazy-quinquin.jpg

Csodaszép!

 

Vino-Lokvino-lok-wine-closure.jpg

Ez tulajdonképpen egy üvegdugó, aminek a belső oldalán egy speciális Elvax anyagból készült tömítőgyűrű biztosítja a tökéletes zárást. A tetejére kerül még egy alumínium kapszula ami azért felel, hogy a dugó ne essen ki a palackból.

Pro:

  • Csaknem tökéletesen kizárja az oxigént
  • Elegáns
  • Visszazárható
  • Egyszerűen nyitható
  • Újrahasznosítható
  • TCA

Kontra:

  • Mikrooxidáció nem tud végbemenni rajta keresztül
  • Hosszabb érlelésről még nincs túlzottan sok tapasztalat
  • Drága (a dugó és a szükséges berendezés is)
    vinolok.jpg

 

Zork

Ez a viszonylag új találmány,  2004-ben Ausztráliában született meg. A Zork 3 részből áll: egy csavarzárZork_C2.jpgra hasonlító műanyag kupakból, egy műanyag fóliából ami nem engedi át az oxigént és egy záró elemből. Egy 2004-ben Rajnai rizlingen való tesztelés eredménye szerint nagyobb az oxidációs hatás mint a csavarzárnál. Hátránya még, hogy drágább mint a csavarzár. Pozitívum azonban, hogy visszazárható, és bontásnál hallható a sokat emlegetett pukkanás, és természetesen TCA.

zork.jpg

Működés közben :

 

Itt a vége fuss el véle. Remélem senkiben nem maradt hiányérzet palackzárás terén :)

Források:

http://www.pincefalvak.hu/tema/96-palackzarasi-alternativakhttp://www.infowine.com/intranet/newsletter/bollettini/definitivi/1/newsletter402-20080213-1211-layout3.htmhttp://winefolly.com/tutorial/alternative-wine-closures/http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_wine_closurehttp://www.ehow.com/list_7188280_types-alternative-wine-closures.htmlhttp://troonvineyardblog.com/2012/03/is-that-a-screwcap-on-the-2010-druids-fluid-red/http://www.vinolok.cz/en#/producthttp://procork.com/technical/the-science-behind-it/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maceracio.blog.hu/api/trackback/id/tr404820064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása